به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت نفت، بزرگترین قراردادهای یک دهه اخیر صنعت نفت کشور به ارزش بیش از ۱۳ میلیارد دلار در آستانه سالروز ملی شدن صنعت نفت بهمنظور افزایش روزانه ۳۵۰ هزار بشکهای ظرفیت تولید نفت خام ایران با شرکتهای ایرانی روز یکشنبه (۲۷ اسفندماه) با حضور محمد مخبر، معاون اول رئیسجمهوری و جواد اوجی، وزیر نفت و محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران امضا شد.
قرارداد توسعه یکپارچه میدان مشترک نفتی آزادگان امضا شد
دولت سیزدهم با هدف اجرای برنامه و سیاستهای کلان کشور، برنامههای پنجساله توسعه و اقتصاد مقاومتی مبنی بر توسعه و تولید حداکثری از میدانهای مشترک، قرارداد طرح بهبود بازیافت، افزایش تولید و انجام عملیات بهرهبرداری یکپارچه میدان مشترک نفتی آزادگان را با شرکت توسعه نفت و گاز دشت آزادگان اروند پس از مذاکرات فنی، قراردادی و مالی فشرده، بهمدت ۲۰ سال و به میزان تولید برآوردی تجمعی نفت خام حدود 2558 میلیون بشکه امضا کرد.
میدان نفتی آزادگان در منطقه دشت آبادان، حدود ۸۰ کیلومتری غرب و جنوب غرب اهواز و در امتداد مرز ایران و عراق در مساحتی حدود ۱۵۰۰ کیلومتر مربع قرار دارد. این میدان بزرگترین میدان نفتی مشترک ایران بهشمار میرود. از طرفی این میدان را دهمین میدان بزرگ نفتی جهان برمیشمارند. این میدان مهمترین مخزن جوان (گرینفیلد) و کمتر توسعهیافته کشور است که ظرفیت بالایی برای افزایش تولید نفت کشور دارد. ایران و عراق بهطور مشترک از این میدان بهرهبرداری میکنند. عراق این میدان را با نام مجنون میشناسد.
تفاهمنامه اولیه مطالعه توسعه میدان میان شرکت ملی نفت ایران و مشارکت بانکها، صندوق توسعه ملی و شرکتهای اکتشاف و تولید (E&P) در حضور رئیسجمهوری ۱۴ تیرماه سال ۱۴۰۱ امضا شد که طی آن پس از مطالعات و مذاکرات متعدد سرانجام با تشکیل شرکت توسعه نفت و گاز دشت آزادگان اروند متشکل از دو شرکت اکتشاف و تولید (E&P)، بانکهای منتخب کشور و صندوق توسعه ملی با هدف توسعه یکپارچه میدان و افزایش تولید نفتخام از روزانه ۲۰۵ هزار بشکه به ۵۵۰ هزار در روز در قالب قراردادهای جدید بالادستی صنعت نفت (IPC) اجرایی میشود.
قرارداد گام دوم توسعه میدان نفتی آذر امضا شد
شرکت ملی نفت ایران در دولت سیزدهم همسو با برنامه و سیاستهای کلان کشور، برنامههای پنجساله توسعه و اقتصاد مقاومتی مبنی بر توسعه و تولید حداکثری از میدانهای مشترک، پس از مذاکرات فنی، قراردادی و مالی فشرده، قرارداد طرح بهبود بازیافت، افزایش تولید و بهرهبرداری میدان مشترک نفتی آذر را با شرکت مهندسی و توسعه سروکآذر امضا کرد. مدت قرارداد ۲۰ سال و میزان تولید برآوردی تجمعی اضافی نفت خام حدود ۱۷۷ میلیون بشکه است.
میدان نفتی آذر در بلوک اکتشافی اناران در استان ایلام (جنوب غربی ایران) در فاصله ۲۰ کیلومتری شهر مهران، ۷۰ کیلومتری جنوب شرق شهر ایلام و در ﻣﺠﺎورت ﻣﺮز اﯾﺮان ﺑﺎ ﮐﺸﻮر ﻋﺮاق ﻗﺮار دارد. میدان آذر شامل دو مخزن سروک بالا و پایین است که سنگینی نفت میدان آذر حدود ۳۰ درجه ایپیآی بوده و عمق لایه سروک حدود ۴۵۰۰ متری از سطح زمین است. براساس آخرین مطالعات انجامشده، حجم درجای نفت میدان آذر حدود ۴.۴ میلیارد بشکه تخمین زده شده است.
امضای قرارداد گام دوم توسعه قدیمیترین میدان نفتی ایران
قرارداد طرح توسعه و بهرهبرداری یال شمالی میدان نفتی مسجد سلیمان با هلدینگ انرژی گستر سینا پس از مذاکرات فنی، قراردادی و مالی فشرده همسو با برنامه و سیاستهای کلان کشور در دولت سیزدهم، برنامههای پنجساله توسعه و اقتصاد مقاومتی مبنی بر توسعه و تولید حداکثری از میدانهای نفتی، نهایی و امضا شد. مدت این قرارداد ۱۴ سال است و در طول دوره قرارداد تولید تجمعی حدود ۲۱ میلیون بشکه نفت خام برآورد میشود.
عملیات اجرایی این طرح با سرمایهگذاری مستقیم ۲۵۹.۹ میلیون دلار شامل حفاری ۱۵ حلقه چاه جدید (۱۳ حلقه چاه افقی تولیدی و ۲ حلقه چاه توصیفی – تولیدی)، تعمیر، تکمیل و تولیدی کردن پنج چاه موجود، نصب ۷۰ دستگاه پمپ درونچاهی در چاههای میدان در طول دوره قرارداد، تعمیر و راهاندازی واحد بهرهبرداری موجود، احداث جاده و محل چاه، احداث تأسیسات روزمینی شامل تأسیسات سرچاهی و خطوط لوله جریانی و تفکیکگر و بهروزرسانی مدلهای شبیهسازی مخزنی است.
میدان نفتی مسجدسلیمان، نخستین و قدیمیترین میدان نفتی در خاورمیانه در استان خوزستان و ۸۵ کیلومتری شمالشرق شهر اهواز قرار دارد. حجم نفت درجای میدان نفتی مسجدسلیمان ۶.۳ میلیارد بشکه بوده که حجم درجای نفتخام بخش یال شمالی آن حدود ۱.۲ میلیارد بشکه است.
قرارداد توسعه میدانهای نفتی سومار، سامان و دلاوران امضا شد
قرارداد طرح توسعه و بهرهبرداری میدانهای نفتی سومار، سامان و دلاوران بهمنظور برداشت حداکثری از این سه میدان، ایجاد اشتغال بهویژه در مناطق محروم و کمتر توسعهیافته، هدایت نقدینگی کشور به طرحهای منتخب نفت و گاز با حداکثر سوددهی، استفاده حداکثری از ظرفیت شرکتهای ایرانی اکتشاف و تولید (E&P)، توسعه زیرساختهای اجتماعی و اقتصادی استانهای ایلام و کرمانشاه همسو با سیاستهای دولت سیزدهم برای برداشت حداکثری از میدانها و خدمت به مردم محروم منطقه در دستور کار شرکت ملی نفت ایران قرار گرفت و امضا شد. مدت این قرارداد ۲۰ سال است و در طول دوره قرارداد تولید تجمعی حدود ۴۰.۴ میلیون بشکه نفت خام برآورد میشود.
عملیات اجرایی این طرح با سرمایهگذاری مستقیم ۲۴۵.۱ میلیون دلار شامل حفاری ۱۰ حلقه چاه جدید شامل ۶ حلقه چاه تولیدی (دو حلقه چاه در سومار، سه حلقه چاه در سامان و یک حلقه چاه در دلاوران) و سه حلقه چاه توصیفی – تولیدی (هرکدام از میدانها یک حلقه) و یک حلقه چاه توصیفی (در سومار)، تعمیر، تکمیل و تولیدی کردن دو چاه موجود در سامان و دلاوران، نصب سه پمپ درونچاهی در چاههای میدان دلاوران، مینروبی، احداث جاده و محل چاه، احداث تأسیسات روزمینی شامل تأسیسات سرچاهی و خطوط لوله جریانی و تفکیکگر و بهروزرسانی مدلهای شبیهسازی مخزنی است.
میدان سومار در استان کرمانشاه و ۳۰ کیلومتری جنوبغربی شهر گیلانغرب، میدان سامان در استان کرمانشاه ۱۷ کیلومتری جنوبشرقی نفتشهر و میدان دلاوران در استان ایلام ۸۵ کیلومتری شهر ایلام قرار دارد. این میدانها در مجموع دارای حجم نفت درجای حدود ۴۱۰ میلیون بشکه هستند.
مخبر: سرمایهگذاری در نفت و گاز از مهمترین حلقههای زنجیره استقلال کشور است
معاون اول رئیسجمهوری در آیین امضای قراردادهای بالادستی توسعه ۶ میدان نفتی شامل میدان مشترک آزادگان و آذر و میدانهای نفتی سومار، سامان، دلاوران و مسجدسلیمان با اشاره به امضای قراردادهای توسعه میدانهای نفتی به ارزش ۱۳ میلیارد دلار با تکیه بر توان، طراحی و سرمایهگذاری شرکتهای اکتشاف نفت و گاز و بانکهای ایرانی همزمان با سالروز ملی شدن صنعت نفت، گفت: دولت سیزدهم امسال توانست به بهبود شاخصهای کلان اقتصادی توجه و تلاش ویژهای کند که با تمرکز بر سرمایهگذاری توانستیم در کاهش تورم، پایه پولی، رشد نقدینگی و کاهش بیکاری به اهداف از پیش تعیینشده در این سال و تحقق شعار «رشد تولید و مهار تورم» برسیم.
محمد مخبر به تلاشهای دولت برای کاهش تورم در کشور اشاره کرد و افزود: دولت توانست با کاهش حدود ۵ درصدی تورم سالانه و کاهش تورم تولید از ۱۰۳ درصد در اردیبهشت ۱۴۰۰ به ۲۸ درصد در بهمن امسال به اهداف اقتصادی خود برسد که بخش مهمی از این دستاوردها ناشی از سرمایهگذاری بهویژه در صنعت نفت بوده است.
معاون اول رئیسجمهوری تصریح کرد: با تلاشهای دولت سیزدهم و پس از گذار از چندین سال رشد اقتصادی منفی یا پایین توانستیم به رشد بیش از ۶ درصدی در امسال برسیم که در حدود ۲۰ درصد از این رشد اقتصادی مدیون اقدامها و تلاشهای جهادگران وزارت نفت است که پس از شناسایی ظرفیتهای موجود سرمایهگذاری گستردهای انجام داده است.
مخبر با بیان اینکه سرمایهگذاریها و طرحهای بسیار بزرگ در صنعت و معدن در دولت سیزدهم انجام شده، ادامه داد: برای نمونه در بخش معدنی بزرگترین هلدینگ مس منطقه برای استخراج بزرگترین پهنههای مسی در دنیا راهاندازی خواهد شد.
وی گفت: در ابتدای دولت سیزدهم و در نشستی با مدیران نفتی یادآور شدم که کشوری با بیش از ۱۰۰ سال سابقه استخراج نفت شایسته نیست که منتظر پیمانکاران خارجی برای اکتشاف، بهرهبرداری نفت و بخش پتروشیمی باشد، پس از دو سال از روی کار آمدن این دولت، شاهدیم که با توان پیمانکار و طراحی و سرمایهگذاری داخلی و بومی چنین اتفاق بزرگی در کشور رخ داده است.
اوجی: معطل سرمایهگذاران و پیمانکاران خارجی نشدیم
وزیر نفت در آیین امضای قراردادهای بالادستی توسعه ۶ میدان نفتی به ارزش ۱۳ میلیارد دلار اظهار کرد: این دولت بهویژه شخص معاون اول رئیسجمهوری حمایتهای بسیاری از صنعت نفت کشور داشته است.
جواد اوجی افزود: گرچه ۱۴۰۲ سالی پرفراز و نشیب برای صنعت نفت بود، اما به لطف الهی با پیدا کردن بازارهای جدید هیچ وقفهای در صادرات نفت ایجاد نشد.
وزیر نفت تصریح کرد: امسال رکوردهای مطلوبی در تولید و صادرات نفت داشتیم و سرمایهگذاریهای مناسبی هم در این صنعت انجام شد که یکی از بحثهای کلیدی رشد اقتصادی همین سرمایهگذاریهای در حال انجام است.
تکمیل ۱۳۰ پروژه نیمهتمام به ارزش ۲۸.۵ میلیارد دلار
اوجی با بیان اینکه نزدیک به ۱۳۰ پروژه نیمهتمام به ارزش ۲۸.۵ میلیارد دلار را در صنعت نفت تکمیل کردیم، گفت: ۵۰ پروژه تازه نیز با اولویت تأثیرگذاری در رشد تولید و ایجاد ارزش افزوده برای کشور در بخش بالادست و پاییندست صنعت نفت آغاز شده است.
۵ طرح پتروشیمی آماده بهرهبرداری است
وی با اشاره به اتفاقهای مطلوب صنعت نفت از جمله بهرهبرداری از فاز ۲ پالایشگاه آبادان با ظرفیت روزانه ۲۱۰ هزار بشکه و افزایش ظرفیت فرآورش تولید بنزین از ۹۷ میلیون لیتر در آغاز دولت سیزدهم به ۱۱۵ میلیون لیتر، تصریح کرد: پنج طرح پتروشیمی نیز آماده بهرهبرداری است که ظرفیت تولید محصولات این صنعت را ۸ میلیون تن اضافه میکند.
انقلابی در زمینه گازرسانی به سیستان و بلوچستان اتفاق افتاده است
وزیر نفت به اتصال حدود ۶۴۰۰ روستا، ۵۰ شهر و صنایع و نیروگاهها به شبکه گازرسانی کشور و احداث بیش از هزار کیلومتر خط لوله انتقال گاز در دولت سیزدهم اشاره کرد و گفت: انقلابی در زمینه گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان اتفاق افتاده که در هیچ دورهای انجام نشده است.
اوجی ادامه داد: رشد اقتصادی گروه نفت و گاز در هر سه ماهه اول، دوم و سوم سال ۱۴۰۲ بیش از ۲۰ درصد براساس گزارش مرکز آمار ایران بوده است که برای تداوم این رشد اقتصادی در سال آینده باید سرمایهگذاریهایی در صنعت نفت انجام شود.
افزایش ۴۰۰ هزار بشکهای تولید با اجرای طرحهای توسعه ۶ میدان نفتی
وی به امضای قراردادهای اجرایی طرح ملی فشارافزایی میدان مشترک گازی پارس جنوبی با چهار پیمانکار اصلی داخلی به ارزش ۲۰ میلیارد دلار در اسفندماه اشاره و اظهار کرد: امروز نیز قراردادهای توسعه ۶ میدان نفتی با هدف افزایش تولید روزانه نزدیک به ۴۰۰ هزار بشکه از این میدانها امضا میشود که در مجموع ۱۵ میلیارد دلار عایدی سالانه این افزایش تولید خواهد بود و با اجرای قراردادهای توسعهای این ۶ میدان نفتی، از سال ۱۴۰۳ به تولید زودهنگام خواهیم رسید.
وزیر نفت تأکید کرد: قول میدهیم که وزارت نفت در سال آینده نیز رشد اقتصادی ۱۴۰۲ را با پروژههایی که در بخش بالادست و پاییندست تعریف شده است، تکرار کند.
واردات بیش از ۱۶۰ کالا به کشور ممنوع شد
اوجی با بیان اینکه وزارت نفت از روز نخست آغاز به کار دولت سیزدهم معطل سرمایهگذاران و پیمانکاران خارجیها نشد، تصریح کرد: صنعت نفت دستاوردهای مطلوبی در تأمین کالا و تجهیزات داشته است؛ در این مسیر واردات بیش از ۱۶۰ کالا به کشور ممنوع و توان سازندگان داخلی در این زمینه جایگزین شده است.
وی همچنین با بیان اینکه وزارت نفت دو سال پیاپی است که در کالاهای تولید بار اول رتبه نخست را کسب کرده است، افزود: همچنین رتبه نخست در زمینه استفاده از سرمایهگذاری خارجی نیز به این وزارتخانه اختصاص داده شده است.
بیش از ۶۶۰ دانشبنیان با صنعت نفت همکاری دارند
وزیر نفت با تأکید بر اینکه امروز بیش از ۶۶۰ شرکت دانشبنیان با صنعت نفت همکاری دارند و اعتقاد ما به تعامل با داخل است، گفت: عملیات اجرایی طرح ملی فشارافزایی میدان مشترک گازی پارس جنوبی نیز با استفاده از ظرفیت پیمانکاران داخلی انجام میشود.
تخصیص ۴۰ هزار میلیارد تومان برای اجرای پروژههای عامالمنفعه
اوجی به عملکرد وزارت نفت دولت سیزدهم در حوزه مسئولیت اجتماعی اشاره کرد که در هیچ دورهای به این اندازه نبوده است و ادامه داد: این وزارتخانه نزدیک به ۴۰ هزار میلیارد تومان اجرای پروژههای عامالمنفعه در بخشهای مختلف را متقبل شده که نزدیک به ۸ هزار میلیارد تومان آن تا به امروز تخصیص داده شده است.
وی در پایان از مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و کارکنان این شرکت، پیمانکاران، سرمایهگذاران، شرکتهای اکتشاف و تولید و بانکها برای ورود به اجرای طرحهای صنعت نفت قدردانی کرد و یادآور شد: طرحهایی نیز در نیمه نخست سال ۱۴۰۳ در بخش بالادست و پاییندست رونمایی خواهند شد.
خجستهمهر: 250میلیون دلار پروژه مسئولیت اجتماعی سهم مناطق پیرامون توسعه ۶ میدان نفتی
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در آیین امضای قراردادهای بالادستی توسعه ۶ میدان نفتی به ارزش ۱۳ میلیارد دلار با بیان اینکه امروز یکی از به یادماندنیترین رویدادهای تاریخ صنعت نفت و جمهوری اسلامی ایران رقم میخورد، اظهار کرد: هفته پیش یکی از مهمترین رویدادها مربوط به قراردادهای فشارافزایی میدانهای پارس جنوبی برگزار شد و این وعده وزارت نفت از آغاز دولت سیزدهم بود.
محسن خجستهمهر با اشاره به اینکه امروز یکی از مهمترین مأموریتها و تکالیف وزارت نفت در دولت سیزدهم و رئیس جمهوری به وقوع میپیوندد، افزود: این مأموریت حاصل عمیقترین و فشردهترین کاری بود که در شرکت ملی نفت ایران انجام شد و همه تلاش و کوشش این شرکت با آغاز کار دولت سیزدهم این بوده که سهم بسزایی در رشد اقتصادی کشور داشته باشد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران افزایش تولید نفت و صادرات آن، جمعآوری گازهای مشعل و مقام نخست در تولید بار اول را از وعدههای این شرکت برشمرد و گفت: امروز شاهد عملی شدن همه این وعدهها هستیم.
خجستهمهر گفت: دولت سیزدهم به کارهای بزرگ و زیربنایی مبادرت کرده و امروز توانستهایم حاصل دستاوردهای محسوس را به مردم ارائه کنیم و برای اجرای برنامه هفتم توسعه آماده شویم.
وی با بیان اینکه قراردادهایی که امروز با شرکتهای اکتشاف و تولید و بانکها امضا میکنیم برای تحقق اهداف کمّی برنامه هفتم توسعه است، اظهار کرد: کارهای زیربنایی را آغاز کردهایم و بهدنبال رشد ۸ درصدی اقتصادی هستیم که در برنامه هفتم توسعه به ما تکلیف شده است.
تحقق رشد ۸ درصدی اقتصاد با طرحهای پیشران نفتی و گازی
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران ادامه داد: با اجرای طرحهای پیشران نفت و گاز مانند دو طرح پیشران اقتصاد کشور رشد ۸ درصدی اقتصاد کشور محقق میشود.
خجستهمهر با بیان اینکه هدف شرکت ملی نفت مردمی کردن اقتصاد کشور و هدایت نقدینگی کشور و سرمایههای مردم به سمت کارهای مولد و ارزشآفرین است، افزود: با ابتکاری که در وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران بهکار گرفته شد، برای نخستین بار در کشور نقش بانکها از تسهیلاتدهنده به سرمایهگذار تبدیل شد و پتروشیمیها را نیز برای تأمین خوراک موردنیاز خودشان وارد بحثهای توسعه و تولید از میدانهای نفتی و گازی کردهایم.
وی با بیان اینکه امروز یکی از جلوههای واقعی ملی شدن صنعت نفت در حال رقم خوردن است، اظهار کرد: زمانی که فکر، مدیریت، ساخت و توان ایرانی بهطور کامل محقق شود، میتوانیم بهطور واقعی ادعا کنیم صنعت نفت کشور ملی شده است.
آزادگان؛ یکی از ۱۰ میدان نفتی فوقعظیم دنیا
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به اینکه یکی از بزرگترین قراردادها مربوط به میدان نفتی آزادگان است، گفت: این میدان حدود ۳۲ میلیارد بشکه نفت درجا دارد و بهعنوان یکی از ۱۰ میدان فوق عظیم دنیا معرفی میشود.
خجستهمهر با بیان اینکه هدفگذاری ما روی مهمترین و بزرگترین میدانهای مشترک نفتی و گازی است، افزود: این هدفگذاری عمیق و دقیق است و برای افزایش تولید در آینده امروز گامهای واقعی و قراردادی مهمی را برداشتهایم.
وی اظهار کرد: در گذشته قرارداد یک میدان مشترک نفتی و گازی یا فسخ میشد، یا آن میدان را کانلمیکن میکردند، اما امروز شرکت ملی نفت ایران این کار بزرگ را با توانمندی انجام داده است.
معاون وزیر نفت با بیان اینکه تاکنون هشت شرکت بزرگ بینالمللی از جمله شل و توتال برای توسعه این میدانها ورود و اطلاعات میدان را دریافت کردهاند، گفت: این شرکتها هیچگاه وارد بحث توسعه این ۶ میدان نشدند.
خجستهمهر افزود: با امضای این قراردادها ۴۰۰ هزار بشکه تولید اضافه در روز محقق میشود و با احتساب تولیدی کنونی این میدانها، تولید آنها به ۶۲۰ هزار بشکه در روز میرسد. درآمد تولید اضافه ۴۰۰ هزار بشکه در روز سالانه ۱۵ میلیارد دلار است و این بهمعنای ارزشآفرینی و ثروتآفرینی برای کشور است.
وی بیان کرد: همه این طرحها توسط بانکها و سرمایهگذار و شرکتهای اکتشاف و تولید ایرانی انجام میشود، حجم نفت درجای این ۶ میدان ۳۸ میلیارد بشکه و تولید اضافی ۴۰۰ هزار بشکه و تولید نهایی ۶۲۰ هزار بشکه در روز است، همچنین ۶۱۵ حلقه چاه جدید و تعمیری با استقرار ۵۰ دستگاه دکل در این مناطق حفاری میشود.
۲۵۰ میلیون دلار پروژه مسئولیت اجتماعی سهم مناطق پیرامون ۶ میدان
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه با اجرای قراردادهای توسعه این ۶ میدان حدود ۶۶ هزار شغل مستقیم و غیرمستقیم ایجاد میشود، ادامه داد: مناطق پیرامونی این میدانها از رفاه نسبی برخوردارند و حدود ۲۵۰ میلیون دلار مسئولیت اجتماعی از کنار این ۱۳ میلیارد دلار پروژه سهم مردم این مناطق میشود.
خجستهمهر با بیان اینکه این کار محصول هدایتگری و حمایتهای دولت سیزدهم بهویژه معاون اول و وزیر نفت است، گفت: طبق تأکید مقام معظم رهبری در سرعت بخشیدن انجام فرآیند قراردادها و تنفیذ آنها، موفق به سرعت بخشیدن اجرا و امضای این قراردادها شدهایم.